Vi er skapt for å være friske og vitale til langt inn i alderdommen.
Det er vår moderne livsstil som forårsaker nedsatt helse hos de fleste mennesker i dag.
Bearbeidet og ferdiglaget mat med mange tilsetningsstoffer setter vår helse på prøve. Denne lavkvalitetsmaten bidrar til å ødelegge hjernen, hormonene og fordøyelsen. Vi bør spise mat som påvirker kroppens naturlige fettforbrennings- og blodsukker regulerende krefter. Det betyr mat som er hel, ren, naturlig og velsmakende. Du skal spise deg mett og fornøyd samtidig som du ivaretar kroppens evne til å benytte fett som hovedenergikilde. Da vil det stadige suget etter mat og snacks forsvinne.
Kalorier inn er lik kalorier ut.....?
Vår kultur og våre ernæringsmyndigheter har lært oss at det er vår egen skyld at vi legger på oss og blir overvektige. At vi spiser for mye og trener for lite. Kalorier inn er lik kalorier ut. Alle kalorier er like og virker på samme måte i kroppen, uansett hvilken kilde de kommer fra.
Stemmer dette?
Nyere forskning sier nei. Det viser seg at å spise bearbeidet lavkvalitetsmat bidrar til økt kaloriinntak og vektoppgang, i motsetning til å spise ren og naturlig mat som kan bidra til vektnedgang og lavere kaloriinntak. I tillegg øker inflammasjonen i kroppen blant annet
på grunn av høyt innhold av inflammasjonsfremmende fettsyrer (omega 6) i bearbeidet mat. Dette kan igjen føre til insulinresistens og videre til overvekt og diabetes.
Hvor mange har ikke prøvd å spise mindre og trene mer? Ofte med en kortvarig og gledelig vektnedgang, men deretter en sørgelig vektoppgang - ikke sjelden med enda noen ekstra kilo på kroppen......Når du begynner å spise "normalt" igjen kommer kiloene tilbake.
Kjenner du deg igjen?
Overvekt er en sykdom
Det finnes faktisk en biologisk forklaring på overvekt.
Vår kropp er en fantastisk maskin. Den arbeider kontinuerlig for å balansere seg selv. Det gjelder kroppstemperatur, vann-og elektrolyttbalanse, blodtrykk og vekt, samt en hel rekke andre faktorer. Ved å spise færre kalorier og trene mer vil man gå ned i vekt i starten. Men spiser man samtidig bearbeidet lavkvalitetsmat med lite næringsinnhold vil kroppen etterhvert mangle de nødvendige næringsstoffene for å kunne fungere optimalt. Da vil kroppen gå i "sultmodus" og skriker etter mat fordi cellene mangler energi og viktige byggesteiner for å kunne fungere. Alle funksjoner i kroppen settes på lavgir (lav metabolisme). Når kroppen utsettes for lavkvalitetsmat med inflammasjonsfremmende stoffer økes risikoen for blant annet insulinresistens. Det betyr at dette hormonet (insulin=blodsukkerstabiliserende og fettlagrings hormon) ikke fungerer som det skal, samt at en rekke andre hormoner kan komme i ubalanse. Dette kan føre til at det lille som blir spist går til fettlagring, samt at fettforbrenningen blir blokkert - og du er inne i en ond sirkel...Så uansett hvor lite du spiser - du klarer ikke å gå ned i vekt, tvert om, du legger på deg.
Det er ikke din skyld.....du er ikke lat, doven og lite viljesterk!
Det er kroppen som er helt ute av balanse på grunn av vår moderne livsstil og moderne mat.
Hva mer skjer?
Hjernen: Når fettlagrene ikke lenger kan lagre overflødige kalorier blir de lagret som fett i indre organer i buken (det vi kaller bukfett) og som overflødige fettsyrer i blodbanen. Det oppstår inflammasjoner i kroppen, samt inflammasjoner i hjernen som medfører et stadig sug etter mat, søtsaker, snacks.
Fordøyelsen: Lavkavalitetsmat - bearbeidet mat med sukker og en rekke andre tilsetningsstoffer vil være mat for de dårlige og sykdomsfremkallende bakteriene i tarmen.
Det betyr at de vokser og formerer seg samtidig som du frarøves de få næringsstoffene som finnes i denne maten. Du blir mer sulten.
Spiser du hel, ren og næringsrik mat næres de gode bakteriene som spiller på lag med deg og kroppen din. De beskytter deg mot de dårlige bakteriene og styrker immunforsvaret ditt.
Med denne maten blir også hjernen og cellene fornøyd og suget etter søtt og snacks forsvinner.
Hormoner: Insulin er som nevnt en viktig dirigent når det gjelder vektoppgang/-nedgang.
Det er dette hormonet som bestemmer om kaloriene skal benyttes til energi eller lagres som fett. Ved insulinresistens, som kan oppstå som følge av bearbeidet og karbohydratrik mat, samt langvarig stress, produseres for mye insulin. Insulin er et overordnet hormon og kan hindre flyten av andre hormoner inn i cellene. Da kan mange forskjellige hormonelle ubalanser oppstå i kroppen, blant annet stoffskifteproblemer og problemer med PMS og overgangsalder.
Trening og vektnedgang
Kosthold er kilo, trening er gram
Det betyr IKKE at trening ikke er viktig, men at vi må ha hovedfokus på matkvalitet og -innhold. For dem med en stor og tung kropp betyr det at innledningen til et vektnedgangsprogram har størst fokus på kosthold og treningen tilpasses underveis.
Vi ønsker å stimulere kroppen til vektnedgang gjennom å skru på forbrenning av fett. Det er jo det overflødige fettet vi ønsker å bli kvitt og samtidig beholde muskelmassen. Vi er lite tjent med at muskelmasse forsvinner istedenfor fett selv om vektnedgangen kjennes og føles. Problemet med minsket muskelmasse er at metabolismen blir lavere - kroppen forbrenner ikke kaloriene så raskt lenger og du legger lettere på deg.
Kroppen vår er designet for å være i aktivitet og mange av våre "antialdrings-funksjoner" er knyttet opp mot spesifikke aktiviteter og treningsmetoder. "Smarte" treningsmetoder som er kortvarige, men av høy intensitet (HIIT - høyintensitets intervalltrening) vil blant annet stimulere til produksjon av hormoner som stimulerer til muskelvekst (humant veksthormon, testosteron), samtidig som at noen av kroppens gener som påvirker fettmetabolismen blir slått på. Om vi i tillegg innfører periodisk faste (eksempel: spiser ikke mat mellom kl. 20 om kvelden og kl.12 neste dag) vil disse funksjonene forsterkes.
Trening og bevegelse av kroppen har en hel rekke helsemessige fordeler og i tillegg vil de fleste føle et velvære både fysisk og psykisk.
Hvilken betydning har stress?
Om kroppen har vært utsatt for langvarig stress, både fra ytre faktorer (jobb, relasjoner, skole osv) og/eller indre faktorer (inflammasjoner, hormonubalanser osv) utskilles kortisol, vårt såkalte stresshormon. Kroppen er ikke laget for å tåle kronisk påvirkning av dette hormonet. Dette er vårt "fight or flight" hormon som skal produseres på respons av en farlig situasjon (løveangrep...) og gjøre oss i stand til å kjempe eller flykte. I dagens moderne samfunn oppfatter vi mange forskjellige ting som farlig, hele tiden, og kroppens celler bombarderes med kortisol. Nyere studier viser en link mellom kronisk kortisol og overvekt . I tillegg vil kronisk kortisol føre til en økning av hormonet insulin (se over) som kan medføre insulinresistens. Insulinresistens er altså en uheldig tilstand og kan medføre overvekt og diabetes, samt direkte stenge for vektnedgang gjennom å blokkere bruk av fettlagrene.
Derfor er det av stor betydning å ta kontroll over dagliglivets stress. Det finnes flere metoder. Mange har svært god erfaring med MediYoga som innebærer en rolig yoga med enkle øvelser og fokus på pust og konsentrasjon. Hver yogaøkt avsluttes med meditasjon.
Vektnedgang og bedre helse
Spis deg mett på hel, nærende og ren mat
Spis mat som holder blodsukkeret stabilt
Spis mat som nærer de gode bakteriene i tarmen og holder fordøyelsen stabil
Spis mat som stimulerer fettforbrenningen og metabolismen i kroppen
Innfør smarte treningsmetoder tilpasset deg
Innfør en stressreduserende teknikk, for eksempel MediYoga, Qi gong, Tai chi, meditasjon
Alt dette lærer du mer om på mitt vektnedgangs- og livstilsendringskurs med
Oppstart mandag 3. mars kl. 17.30-19.00 - 10 kurskvelder
Ametysten, 3. etasje
Inkluderer 1 individuell konsultasjon med din personlige kost- og livsstilsplan
Tett oppfølging
Les mer og meld deg på her
Referanser
Comments